Township tour

Khayelitsha Township tour

Rondom Kaapstad liggen verschillende townships. Khayelitsha is de grootste township in de buurt van Kaapstad. De township strekt zich uit langs de snelweg N2. Khayelitsha betekent in het Xhosa ‘nieuw thuis‘. Volgens de autoriteiten wonen er ongeveer 3 miljoen mensen. De inwoners zelf schatten dit aantal hoger, zei zeggen dat het wel rond de 5 miljoen ligt.

 

Is Khayelitsha veilig?

Dit is een vraag die bij iedereen bijna direct opkomt. Tijdens onze tour voelde wij ons erg veilig. We zullen zeker niet aanraden om alleen door een township te gaan slenteren maar wanneer je onderdeel uitmaakt van een tour en begeleid wordt door een gids heb je niks te vrezen. De gidsen weten welke gedeeltes van de township veilig zijn en zorgen ervoor dat jou niks overkomt.

 

Welke township tours zijn er?

Er zijn verschillende soorten tours die je kunt doen. Wij hebben een 3-daagse tour gedaan via Airbnb. Onze gids was Juma. Juma is zelf opgegroeid in Khayelitsha en weet daarom alles over deze township.

 

Dag 1 – Woodstock Street art

De eerste dag neemt Juma je mee door Woodstock. Je ontbijt samen met Juma in een hip café. Hier stelt Juma zichzelf voor en verteld hij hoe de tour eruit ziet. In Woodstock bekijk je welke creatieve veranderingen hebben plaatsgevonden, je komt met de lokale bevolking in contact en Juma zal de betekenis van elk kunstwerk uitleggen. Je eindigt in een woning samen met een aantal locals waar je gezellig gaat kletsen en deelt samen thee of sap met samosa’s.

 

 

Dag 2 – Make Art in Khayelitsha

De tweede dag ga je de township Khayelitsha in. Juma zal je begeleiden naar Khayelitsha waar je de schoonheid van de township zult ontdekken door middel van kunst en geïnspireerd zal worden om samen een kunstwerk te maken (We verklappen niet hoe je dit kunstwerk gaat maken, maar het is zeker een unieke ervaring!). Na het ontwerpen van je eigen kunstwerken samen met locals ga je lunchen in een lokaal restaurant. Het restaurant is heel creatief ingericht. Wanneer je binnenkomt lijkt het een beetje op een dolhof. De meubels zijn vooral zelf gecreëerd. Zo zijn er banden gebruikt met gespannen touwen ertussen als stoelen.

 

Township tour

 

 

Dag 3 – Harvest and Cook Local Food

De derde dag ga je terug naar de township Khayelitsha samen met Juma. Vandaag ga je vooral op bezoek bij thuistuinen. De bewoners van Khayelitsha worden aangemoedigd om zelf eten te verbouwen. Er zijn verschillende projecten die de bewoners hierbij helpen. Juma zelf helpt ook mee om zoveel mogelijk bewoners te voorzien van moestuinen. Omdat Khayelitsha op de duinen ligt is het nog knap lastig om gewassen te verbouwen in het zand. Hier zijn verschillende creatieve oplossingen voor bedacht die je tijdens het bezoek zult ontdekken. Tijdens het bekijken van de moestuinen mag je ook een aantal groenten oogsten. Samen met Juma en het lokale restaurant waar je gister geweest bent ga je een maaltijd bereiden waar je samen met een lokaal gezin van gaat genieten :).

 

Township tour

 

Extra informatie

De township tour duurt 3 dagen. Elke dag ben je ongeveer +- 4 uur onderweg. Je hebt dus nog genoeg tijd over om ook andere leuke dingen te doen.

De kosten zijn 52 euro per persoon. Dit val natuurlijk reuze mee voor een activiteit van 3 dagen waar al het eten verzorgd wordt.

Bekijk hier meer tours van Juma.

Berichten gemaakt 39

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 × vier =

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven